Om oss

En tillbakablick.

Mat & Nostalgi består i första hand av familjen Hagman / Näslund. Det är ofta mamma Monica du träffar bakom disken, men här finns även Sönerna Peter & Erik samt pappa Stefan.

Intresset för att bevara det gamla har funnits med i familjen så långt man kan minnas. Det är Stefan som samlat längst, i butiken hänger hans första skylt från Kejsarkronans vetemjöl som han “räddade” vid 12 års ålder.

Han växte upp i en lanthandel och har dessutom tillsammans med Monica ett långt förflutet som ICA-handlare. Men tittar man bakåt så är nog Stefan mest känd för sitt USA bils intresse. 1977 bar det av till USA för första gången, då var Stefan & Monica redan ett par.

Som medarbetare för Start & Speed blev resorna fler och man började plocka hem reservdelar för att sälja vidare i Sverige. 1980 startades S&S Custom ett företag som än idag via postorder förser USA-bils entusiaster med svårfunna reservdelar.

Peters & Erik växte upp i ett hem där man återanvände eller samlade på gamla prylar och semesterresorna gick till Powerrmeet eller USA.

– Är den helt ny ? Är det ingen annan som haft den före oss ? Sa Peter storögd när mamma packade upp en nytillverkad kromad retro brödrost ur kartongen nån gång i slutet på 90-talet. Sånt sätter sina spår…….

Mat & Nostalgi

Företaget som invigdes så sent som December 2014, kom egentligen äldsta sonen Peter upp med iden till.

Den gamla lanthandeln i Viksjö hade efter att ha stått tom några år hamnat i familjens ägo, och till en början användes lokalerna till att garagera familjens hobbybilar.

Varför gör vi inte en mix av allt vad vi hållit på med tidigare, och tar vara på allt kunnande som finns i familjen redan, var den enkla och lika geniala iden.

Byn behövde en Bensinmack & butik , men att göra nåt traditionellt var det ingen som varken hade lust med eller trodde på.

Skall vi göra det här ska vi ha kul, och det skall göras med hjärtat kom man överens om.

Det slutade med att efter 2 års renovering och många ändringar på vägen så hade vi skapat en butik och ett fik/ hamburgeri som mångas faktiskt tror är orörd från 50-60 talet.

Till stor del beror det nog på att vi bestämde oss för att det skulle vara en gammal Svensk miljö där allt från skyltarna & lamporna på väggarna till cafe möblerna , är “made in Sweden” från den tiden.

Speed shoppen där vi säljer både nya & gamla bildeldelar mm, har däremot fått en amerikansk stil, så som det såg ut även i Sverige när dom började dyka upp på 70-talet. Nostalgiloppisen blir nog aldrig riktigt färdig, och så är det ju tänkt också.

Här skall man få en känsla av att gå på ett museum, där det faktiskt går att köpa prylarna. Här finner du det mesta som stavas Nostalgi.

Allt från kaffekopparna från Rörstrand till riktiga entusiastbilar, Musik är ett viktigt inslag med Jukeboxar Grammofoner & Vinylskivor, men mycket annat som tex möbler kläder porslin leksaker gamla tidningar samlarsaker myntautomater skyltar mm mm Det måste upplevas på plats.

Vi har som en liten tumregel att försöka visa upp de flesta prylarna vi säljer INNAN dom hamnar på nätet.

Sommartid utökar vi med en mer traditionell sommar-loppis, som varit mycket välbesökt.

Bensin säljer vi också, och självklart är det anrika Gulf vi representerar. Vi försöker dela med oss av atmosfären och prylar vi säljer på hemsidan, men Mat & Nostalgi måste upplevas, så hjärtligt välkomna, skall ni va!

Vi använder cookies, web beacons och liknande tekniker (gemensamt kallade ”cookies”) för att förbättra din upplevelse hos oss.