Posted in: Allehanda

50-talet kommer till byn

Allt i huset går i 50-talsstil. De här möblerna, som användes vid Hylands Hörna en gång i tiden, hittade Stefan Hagman i en sommarstuga i Njurunda.

Snart slipper Viksjöborna åka flera mil för att handla.
Kombinationen bensinmack, cafeteria och ett museum där allt är till salu hoppas Stefan, Erik och Peter Hagman samt Monica Näslund skall räcka för att göra lanthandeln lönsam igen.

Det är drygt tre år sedan den förra affären i Viksjö bommade igen. Delvis på grund av att köpkraften minskade.

Under tiden den varit stängd har 84-årige Tage Berg, som många andra äldre i Viksjö, fått förlita sig till släktingar och snälla grannar för att kunna handla. Men nu kan de snart för egen maskin ta sig till affären och utföra sina ärenden.

– Det här är en jätteviktig faktor för bygdens fortsatta överlevnad och utveckling. Butiken har varit samtalsämnet på byn och det här kunde inte vara bättre, säger han.

Therese Forsberg, som är bosatt i Härnösand, men är hemma på besök hos föräldrarna, fyller i:

– Viksjö har saknat en naturlig mötesplats sedan affären stängde. Det är jättebra att någon vågar satsa.

Och det blir ett helt familjeägt företag som ska ha hand om den nya livsmedelbutiken. Konceptet hade familjen klart för sig redan när affärsuppgörelsen gjordes upp för drygt två år sedan.

– Det går inte att överleva i en mindre ort på enbart livsmedel. Det behövs fler ben att stå på, vi har fått tänka till, säger mamma Monica.

Vägg i vägg med butiken kommer det att finnas ett fik där det även skall serveras snabbmat.

Familjens stora 50-talsintresse märks direkt när man kliver in i det som nu mest liknar en byggarbetsplats, men innan sommaren är slut ska vara färdigrenoverat och klart för invigning. I ett hörn står en Pontiac Safari av 1957-års modell. En stor del av den gamla butiksytan, som byggdes till i mitten på 80-talet, har upplåtits för en permanent utställning med både jänkare och jukeboxar.

– Ja, men kalla det hellre för ett museum där allt går att köpa. Fast just Pontiacen är inte till salu, säger Stefan.

Livsmedelsdelen är inrymd i det som var den ursprungliga affären. Men trots att butiksytan är mindre jämfört med tidigare utlovar ägarfamiljen ett fullvärdigt sortiment.

– Vi kommer även att ha bil tillbehör och oljor, och det kommer att finnas bensinmack utanför, berättar Peter.

Det passerar stora trafikmängder förbi Viksjö dagligen och förhoppningen är att man ska stanna till vid macken och sedan stillar hungern i det fik som ska öppnas i huset och där allt går i 50-talsstil. I en annan del av lokalen står möbler, specialgjorda på NK, som användes i tv-programmet Hylands Hörna.

Prylarna och möblerna har man funnit på loppmarknader runt om i Sverige och USA. Men det är några saker som fattas.

– Har någon en gammal tv med träram och en vänsterhängd butiksdörr får de gärna höra av sig, säger sonen Peter.

Familjen har lång erfarenhet av affärsverksamhet och drev under många år livsmedelsbutiken i Indal. När den såldes häromåret var tanken att trappa ned och njuta livets otium.

– Men när den här möjligheten dök upp och även barnen var intresserade bestämde vi oss för att genomföra det. Nu känns det både inspirerande och roligt, säger Stefan.

Jukeboxen har sin givna plats i 50-talsutställningen

Ulf Westman
0611-55 48 20
ulf.westman@allehanda.se

Jennie Johansson
0611-55 48 29
jennie.johansson@allehanda.se

Läs artikeln på allehanda

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies, web beacons och liknande tekniker (gemensamt kallade ”cookies”) för att förbättra din upplevelse hos oss.