Posted in: Vestmanlands Läns Tidning

Bilträffen i Viksjö en succé trots vädret – se bilderna från jänkarfrossan

Bilträffen i Viksjö en succé trots vädret – se bilderna från jänkarfrossan

Cadillac, Pontiac, Thunderbird, Ford Mustang, Chevrolet, Buick, Dodge. Den ena bilen häftigare än den andra invaderade lilla Viksjö i lördags.
– Det är viktigt att visa att landsbygden lever, säger Stefan Hagman.

Hans och Ann Sjöberg från Örnsköldsvik fcharmade publiken med sin Cadillac från 1947. Bild: Erik Hagman

Redan tidigt på lördagsmorgonen började V8:orna mullra i Viksjö. För andra året i rad arrangerades det stor bilträff i byn.

Regnmolen hängde tunga tunga över Viksjö hela dagen, men när dagen skulle summeras hade det bara fallit några ynka droppar.

Arrangören Viksjö Mat & Nostalgi hade rustat för bilinvasion, men nu blev det inte riktigt samma succé som ifjol, premiäråret, på grund av vädret.

– Det blev ändå väldigt lyckat och vi hade en fruktansvärd tur som klarade oss utan regn. Men det var nog många som skrämdes av väderprognosen och valde att stanna hemma, säger Stefan Hagman som driver lanthandeln.

Han framhåller att det trots det dåliga vädret blev det ett mycket lyckat arrangemang

– Ja, våra bilsträffar är mycket populära. Det är många som som hör av sig veckor i förväg för att höra vad som är på gång.

Vilka som besöker träffarna varierar stort, enligt Stafan Hagman,

– Vi har allt från barn i barnvagn till riktiga veteraner. Folk som bor här och folk som är på besök från hela landet kommer hit. Det är stor och blandad variation hos våra besökare och det är väldigt roligt, säger han.

En god bit över 400 fordon invaderade byn och ställde upp sig för att glänsa i kapp. Gräsplanen utanför lanthandeln fylldes snabbt av amerikanare värda miljoner. I strida strömmar anslöt bilentusiaster från hela Västernorrland och stundtals bildades det långa bilköer på väg 331.

Den mest långväga gästen var Björn Jansson som hade kört ända från Norrtälje för att visa upp som sin Ford cabriolet från 1950.

Jan-Erik Köhnberg från Härnösand var annars den som imponerade mest på publiken med sin amatörbyggda Studiobaker från 1953. Bara delar av karossen är original, avslöjade han. Totalt belönades Jan-Eriks bygge med tre priser.

Läs också: Kitty äger världens snyggaste bil: “Jag har inte ångrat mig”

Stefan Hagman berättar att juryns olika medlemmar tittar på ganska olika egenskaper hos bilarna, vissa tittar på färg och form, andra på värde och historia.

Han visade själv upp två sällsynta modeller av favoritmärket Pontiac.

– Den ena är en Pontiqac Safari från 1957 som bara tillverkades i 1260 exemplar. Bilen köpte jag i Sverige för 25 år sedan och har sedan renoverat den till toppskick.

Stefan har varit såld på amerikanare sedan tonåren och samlat på sig ett antal glänsande modeller, varav några står parkerade vid lanthandeln i Viksjö.

Läs också: Nostalgifiket prisas som en av landets bästa vägkrogar

Det ska skaka och mullra på en bilträff. Det är nämligen V8 motorer som gäller i de här sammanhangen.

Ett för dagen ihopsnickrat band av proffsmusiker förstärkte 50-talskänslan från scenen när bilälskarna visade upp sina klenoder.

Under dagen delades det ut priser till de tolv finaste bilarna, framröstade av en jury. Nytt för året var att publiken och speakerduon Lallas Zeunerts och Per-Erik Eriksson fick välja ut sina favoritbilar. Publikens pris gick till Hans och Ann Sjöberg från Örnsköldsvik för sin Cadillac från 1947.

Gräsplanen utanför lanthandeln fylldes snabbt av amerikanare värda miljoner. Bild: Erik Hagman
Vid marknadsstånden var det full fart hela dagen. Bild: Erik Hagman
En Cadillac Eldorado Seville från 1960 fick många att höja på ögonbrynen i Viksjö. Bild: Erik Hagman
Denne man visade upp sin Volvo Duett vid bilutställningen. Bild: Erik Hagman
an-Erik Köhnberg från Härnösand imponerade på publiken med sin amatörbyggda Studiobaker från 1953. Totalt belönades Jan-Eriks bygge med tre priser. Bild: Erik Hagman
Trots regntunga bilar var det många som kom till bilträffen i lördags. Här är en Ford Mustang på väg att parkera. Bild: Erik Hagman
Björn Jansson hade kört ända från Norrtälje för att visa upp som sin Ford cabriolet från 1950. Bild: Erik Hagman
Stig Wedin från Indal visade upp en Chevrolet från 1956. Bild: Erik Hagman
Göran Selander, gitarr, Sune Höglund, trumor och Daniel Holm, bas stod för den musikaliska underhållningen. Bild: Erik Hagman

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies, web beacons och liknande tekniker (gemensamt kallade ”cookies”) för att förbättra din upplevelse hos oss.