Posted in: Övrigt

Företagsbesök om framtida arbetsmöjligheter i Viksjö

Representanter från näringslivsenheten och kommunstyrelsen på företagsbesök i Viksjö.

Den 10 april gjorde representanter från Härnösands kommun flera företagsbesök i Viksjö. Syftet var delvis att träffa de lokala företagarna och föra dialog om deras behov och förutsättningar. En annan anledning bakom besöket i Viksjö var att diskutera den kommande vindkraftssatsningen i området.

I Viksjö pågår just nu planering och förberedelser inför en av Europas största vindkraftssatsningar. När kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S) och Henrik Olsson, näringslivsenheten, besökte företag i Viksjö så var E.ON Wind ett av stoppen.

– I Viksjö ska en av Europas största vindkraftsparker byggas. Det kommer såklart att resultera i många arbetstillfällen på orten. En satsning av den storleken kan också skapa ökad verksamhet för lokala livsmedel- och tjänsteföretag, säger Henrik Olsson, näringslivsenheten.

Bygget i Viksjö kommer att delas upp i två faser. Den första vindkraftsparken har redan börjat byggas vid Hästkullen. Parkerna tillsammans beräknas kunna producera en procent av hela Sveriges totala elförbrukning.

Under byggperioden beräknas det kunna generera cirka 1000 årsanställningar varav runt 420 stycken är regionala. Det i sin tur kan då medföra över 100 000 övernattningar i närområdet från inrest personal. Lågt räknat med en snittkonsumtion på 500 kr per övernattande och dygn, innebär detta att en konsumtion på runt 50 mkr uppstår i närområdet under byggperioden.

Trevligt boende i Viksjö
Under företagsbesöken i Viksjö så besökte kommunen också Kilvikens fastighet AB som bedriver uthyrningsverksamhet av lägenheter och lokaler i Viksjö.

Företagaren Stefan Ytterman visade runt i lokalerna. Stefan berättade att man tänker satsa mycket för att utveckla boendet långsiktigt, så att de som vill kan hyra och bo kvar i Viksjö.

Mat och nostalgi
Lanthandeln Mat och Nostalgi i Viksjö som drivs sedan 2014 av Monika Näslund och Stefan Hagman är en lanthandel utöver det vanliga. Butiken har förutom det man kan hitta i en vanlig livsmedelsbutik, ett kafé inredd i 50-tals stil, med tillhörande jukebox och EP-skivor. Dessutom erbjuds ett museum, servering av mat, nostalgiloppisar, bilträffar, musikkvällar, bilmodells tävlingar samt bensin och en servicebutik. Butiken ligger i hjärtat av Viksjö och är den naturliga samlingsplatsen för alla som bor i området, men butiken lockar även gäster från hela Sverige.

– Mat och Nostalgi i Viksjö har bland annat blivit utsedd till en av Sveriges sju bästa vägkrogar, av Aftonbladets motorredaktör Robert Collin, berättar Stefan Hagman, en av ägarna.

Läs orginal artikeln på härnösand.se

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies, web beacons och liknande tekniker (gemensamt kallade ”cookies”) för att förbättra din upplevelse hos oss.