Posted in: Allehanda

Första bilträffen i lilla Viksjö – så lyckades Jan hitta drömbilen: “Det var bara att slå till”

Första bilträffen i lilla Viksjö – så lyckades Jan hitta drömbilen: “Det var bara att slå till”

Jan Hammarberg, 63, från Sundsvall har letat i 20 år efter drömbilen. För fyra veckor sedan fick han äntligen napp – i Skåne: En nyblank Chevrolet Bel Air av årsmodell 1957 som på lördag ställs ut till allmän beskådan.

Vrålåken står på rad utanför lanthandeln i Viksjö denna soliga förmiddag i september. För första gången ska det arrangeras bilträff till helgen i den lilla byn mellan Härnösand och Sundsvall.

Bakom arrangemanget står Stefan Hagman, som driver Viksjö Mat & Nostalgi. Han är själv stor bilentusiast och arrangerade sin första bilträff i Sundsvall redan i början av 1980-talet.

Amerikanare på rad i Viksjö. Jan Hammarberg vid sin Chevrolet Bel Air, Jerry Häggblad med en Pontiac Bonneviille och Mikael Källman med en totalrenoverad Chevrolet Bel Air. Bild: Ulf Westman
Amerikanare på rad i Viksjö. Jan Hammarberg vid sin Chevrolet Bel Air, Jerry Häggblad med en Pontiac Bonneviille och Mikael Källman med en totalrenoverad Chevrolet Bel Air.
Bild: Ulf Westman

– Vi ville göra något som kan lyfta Viksjö, det är ju inte så många som bor här. Nu ser det ut att bli bra väder på lördag så vi räknar med invasion, minst 300 bilar och kanske uppemot 1000 personer på plats.

Jan Hammarberg hittade sin Chevrolet Bel Air i Skåne. Bild: Ulf Westman
Jan Hammarberg hittade sin Chevrolet Bel Air i Skåne.
Bild: Ulf Westman

Läs också: Nostalgifiket prisas som en av landets bästa vägkrogar

En av entusiasterna som har hittat till byn är Jan Hammarberg från Sundsvall. Med sig har han sin drömbil, en Chevrolet Bel Air från 1957. En nyblank ögonsten som han förgäves sökt efter i 20 år. Men för fyra veckor sedan blev drömmen äntligen sann.

– När jag såg annonsen på Blocket behövdes inte många sekunders betänketid. Det var bara att slå till och ta sig till Skåne i rödaste rappet.

Vrålåken står på rad vid lanthandeln i Viksjö. Bild: Ulf Westman
Vrålåken står på rad vid lanthandeln i Viksjö.
Bild: Ulf Westman

Jerry Häggblad, 57, från Härnösand har haft flera amerikanare i sin ägo och gillar att glida omkring i sin Pontiac Bonneville av årsmodell 1966.

– Det är som att bli ung på nytt. Det var några år när man bildade familj som tiden inte räckte till för att skruva. Men nu på äldre dagar har intresset återuppväckts.

Läs också: Kitty äger världens snyggaste bil: “Jag har inte ångrat mig”

Längtan efter att komma ut på vägarna har alltid funnits.

– Det här är ingen fartbil. Det är en glidarbil, understryker han.

Vad är tjusningen med amerikanska bilar?

– Det är själva känslan, cabba ned när det är bra väder och bara glida iväg. Och så är det ett intresse jag delar med hela familjen.

Stefan Hagman, Jan Hammarberg och Jerry Häggblad ser alla fram emot bilträffen i Viksjö på lördag. Bild: Ulf Westman
Stefan Hagman, Jan Hammarberg och Jerry Häggblad ser alla fram emot bilträffen i Viksjö på lördag.
Bild: Ulf Westman

Mikael Källman från Söråker har renoverat sin svarta Chevrolet Bel Air till toppskick.

– Hur många timmar jag lagt ned på ögonstenen vågar jag inte tänka på. Jag har bytt ut allt, säger han.

På lördag är Mikael en av alla bilentusiaster som ställer ut sitt fordon i Viksjö. Tanken är att det skall bli ett årligen återkommande arrangemang.

– Det är viktigt att visa att landsbygden lever. Alla som vill får komma hit, det är så mycket annat än bara en bilutställning. Det blir både marknad och underhållning under dagen, säger Stefan Hagman.

Priser till de tio finaste bilarna kommer att delas ut, framröstade av besökarna. Och en särskild belöning delas ut till den mest långväga gästen.

Ulf Westman

0611-55 48 20ulf.westman@mittmedia.se

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies, web beacons och liknande tekniker (gemensamt kallade ”cookies”) för att förbättra din upplevelse hos oss.