Posted in: Allehanda Sundsvalls Tidning

Lanthandel och nostalgi i Viksjö

En Volkswagen 1960 och en Pontiac Safari -57 ses i förgrunden till det museum där allt är till salu. Redo att öppna är från vänster: Monica Näslund med barnbarnet Olivia, Erik Hagman, Peter Hagman och Stefan Hagman.

För fyra år sedan tog Monica Näslund med familj över den tomma och nedlagda lanthandeln i Viksjö. Nu har hela anläggningen fått ett nytt liv med butik, retrokafé, nostalgiloppis och nyöppnade bensinpumpar.

Livsmedelsbutiken längs huvudvägen mellan Timrå och Sollefteå har varit en viktig knutpunkt i närmare 90 år.

Nya ägare har avlöst varandra. Lanthandeln stängde i december 2010 och då försvann även bensinpumpen.

Som Dagbladet tidigare har berättat så har nu en ny ägarfamilj tagit över. En familj med lång erfarenhet av motsvarande verksamhet i Indal.

– Jag har jobbat i en glesbygdsbutik i stora delar av mitt yrkesliv och nu vill jag starta något eget igen. Det var min son Peter som övertygade mig att det här är en riktig satsning, förklarar Monica Näslund.

Monica har tillsammans med livskamraten Stefan Hagman drivit butik i Indal i många år.

Familjen köpte affären i Viksjö med tillhörande tomt och byggnader för fyra år sedan. Sedan dess har man grundligt renoverat och byggt om anläggningen.

Det har fått ta sin tid med målet att varje inredningsdetalj ska vara genomtänkt och utstråla nostalgi.

Monica och Stefan har en stor passion för 50-tals nostalgi och USA-bilar, vilket märks för dem som besöker den nyrenoverade affären i Viksjö.

Stefan Hagman har sysslat med USA-bilar och nostalgi i hela sitt liv. Bland bilsamlare är han ett aktat namn. Nostalgi-intresset har ärvts av sönerna Peter och Erik. Alla är involverade i Viksjö-projektet och samtliga har lagt ner många timmar för att färdigställa anläggningen.

Resultatet är en servicebutik med kafé samt ett museum med försäljning och USA-bils nostalgi. Livsmedelsbutikens interiör är en resa bakåt i tiden.

I rummet intill finns ett 50-tals fik inklusive fungerande jukebox med EP-skivor. Ett givet utflyktsmål för nostalgiker. Det samlade namnet är Mat och nostalgi.

Lanthandeln och retrokafét öppnades i oktober. Nu i dagarna har även en 300 kvadratmeter nostalgiloppis blivit klart. I dag, fredag öppnas detta museum där allt är till salu. Nya bensinpumpar har också kommit på plats och invigs detta veckoslut.

Här kan ni läsa artikeln på sundsvalls tidning och så här såg den ut i allehanda

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies, web beacons och liknande tekniker (gemensamt kallade ”cookies”) för att förbättra din upplevelse hos oss.