Posted in: Allehanda

Minilyxbilar på rad vid lanthandeln – utställare från hela Sverige samlas i Viksjö

Chevrolet Bel Air, Cadillac, Ford Impala. Lyxbilarna står på rad vid Viksjö Mat & Nostalgi. Men det rör sig enbart om miniatyrer av originalen. 
För Söråkersbon Kent Åberg är intresset för modellbilar värt en egen utställning.
– Jag är en riktig nörd, säger han.

TV: Modellbygget Kent är mest nöjd med: “Det tog flera månader”.

Kent Åberg har arrangerat modellbilsutställningar i många år. På lördag är det dags igen. Då visar modellbilsbyggare från hela Sverige upp resultatet av många timmars omsorgsfullt arbete på lanthandeln i Viksjö

– Vi är nördar hela bunten som brinner för den här hobbyn. När väl förpackningen med modellbygget är sprättad glömmer jag allt annat. Det blir kaos hemma och frun blir inte alltid så glad, säger Kent Åberg.

Läs också: Nostalgifiket prisas som en av landets bästa vägkrogar

Den mest långväga utställaren kommer ända från Kalmar men i de här kretsarna finns inte så många tillfällen att ställa ut, berättar Kent.

– Runt 400 fordon kommer att ställas ut. Jag hoppas på stor publik för det är imponerande arbeten som visas.

Kent Åberg, modellbilsbyggare från Söråker som arrangerar utställning i Viksjö till helgen. “Vi är nördar allihop, säger han”.

Totalt 28 priser i nio olika klasses ska utses. Själv deltar Kent Åberg med några av sina finaste modellbyggen.

Vilket bygge är du mest stolt över?

– Jag byggde om en Cadillac cabriolet till pickup och den var jag riktigt nöjd med. Tyvärr sålde jag den och det ångrar jag idag.

Kent har idag inrett ett förråd till ett hobbyrum där han kan hänge sig fullt ut åt sin passion. Ett 60-tal bilar finns idag i samlingen. Men han säger att han nog byggt upp emot tusen modellbilar totalt.

– Det är själva byggandet som är kul. Jag tycker om att bygga om fordonet till något annat än vad som finns i kartongen och det roligaste är när man börjar med en ny modell och lackar karossen och får en bra lackyta. När de väl är färdiga brukar jag sälja bort dem, erkänner han.

Runt 400 modellbilar kommer att ställas ut i Viksjö till helgen.

Läs också: Första bilträffen i lilla Viksjö – så lyckades Jan hitta drömbilen

Det krävs fingerfärdighet för att färdigställa de mest avancerade miniatyrbilarna. Kent berättar om modeller som tagit månader av idogt arbete för att få i toppskick. De är också eftertraktade objekt på begagnat marknaden för småbilar.

– Ja, i USA finns det till och med proffs som försörjer sig på att bygga modellbilar.

En modell av en Ford Thunderbird som byggts av Kent Åberg.

Kent tror att det är många som i hemlighet sitter hemma på kammaren och knåpar på sina modellbyggen.

– Det har alltid varit lite skämmigt att pyssla med modellbyggen. Alla vill inte stoltsera med det. Men vi är några stycken som stolt vill visa upp vår hobby för andra.

Kent har också ett stort intresse för amerikanska bilar.

– Ofta är det ett intresse som går hand i hand med modellbilsbyggande. Just nu kör jag omkring i en Chevrolet Impala av 1968 års modell.

Läs också: Bilträffen i Viksjö en succé – se bilderna från jänkarfrossan här

Totalt kommer 28 priser att delas ut vid modellbils utställningen i Viksjö.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies, web beacons och liknande tekniker (gemensamt kallade ”cookies”) för att förbättra din upplevelse hos oss.