Posted in: WorldKustom

Modellbilsutställning hos Mat&Nostalgi i Viksjö 6 maj.

Mat&Nostalgi var en perfekt miljö för utställningen. Å andra sidan är Mat&Nostalgi en perfekt miljö för allting.  Genuin vintage, lanthandel, fik, hamburgeri, speed shop, loppis, öppet, trevligt , välkomnande och vackert.  

När Kent Åberg från Söråker (längst till höger) sätter korken på limtuben och sammankallar till show kommer bilbyggare från alla håll. Hög klass, fina byggen och trivsam stämning brukar det vara och i år hade Kent en fantastisk inramning hos Mat&Nostalgi.

Vi har väl alla kluddat ihop en julklapp med Karlssons klister och stolt ställt klumpen på tjock-TV:en till förfång för våra päron som skötte renhållningen vilka tvingades damma dessa 40 minutersalster med det oundvikliga resultatet att lampor föll av och handtag lossnade.

Här gällde elitnivå

Monica Hagman från Mat&Nostalgi ser ut som en modell och funkade bra som prisutdelare i modelltävlingen.  Olle Möllheden, Gusum, Östergötland vann pris för sin polisfolkvagn.
-Jättekul detta, sade Olle. Jag kommer nästa år också.

Olle Möllheden hade byggt denna WV hotrod, piket, folkabuss.  Olle är polis på riktigt och vid ratten sitter en miniatyr av honom själv.  Buskul.

Sanningen är att vi är alla modellbyggare. Därför drar dessa utställningar folk och vi får förundras över hur dessa konstnärer förfärdigar byggen med ett resultat långt utöver kartongens bild.

Här kan ses sprutlackerade karosser, uppslipade grillar för naturtrognare tilltal. Monterade ljudanläggningar inne i bilarna. Motorrum med tändkablar och bilar med plasthjulen målade till perfektion där gummit ser ut att ha åldrats på grusvägar under tio år. Mästerverk.

Huvgånggärnet plockat från bil i annan färg. Dörren likaså. Däcken åldrade, fälgarna rostiga, spill vid tankluckan,  dekal i bakrutan i gammal stil, Nylackad fin ratt.  Sidorutan halvvägs uppe. Stänklappar. Endast den omaka dörren har list. En flaska ligger slängd i bakfönstret där hål är tagna för gårdagens små högtalare. Så vackert. Så svenskt sextio-sjuttiotal.  Den här byggaren har varit med själv och vet hur det såg ut. Byggare Björn Norberg. Bilen finns inte utan det är en omgjord coupé.

Björn Norberg hade byggt en filmbil. Den bedagade 64:a Cadillacen som Nick Nolte lämnade nercabbad i ur och skur med repliken
-I’m a ragtop – man.

Navkapsel bortkörd, fenderskirt saknas. Björn har pausat filmen och studerat. I framsätet den blonde Nick Nolte med ciggen och den vettskrämde Eddie Murphy

Björn är en multikonstnär och har även en Blues Brothersbil i full storlek. Ibland dyker de upp i kostymer likt Jake and Elwood fast det är länge sedan nu. Björn är blyg.

-Ja det är ingen bra egenskap när man skall ställa ut, säger Björn som även målar gamla bilar och skall ha vernissage på Skolhusallén 13 i Sundsvall lördagen 13/5 Utställningen pågår till den 27/5.
-Hur skall det gå då Björn?
Han skruvar på sig.
-Jag vet inte, säger han.
Gå och titta på Björn och hans jänkiebilstavlor.

Andra halvan i Blues Brothers, Anders Eken Ekdahl är inte blyg. Luftgitarr har man ju hört talas om men här lanserar han  luftmodell vid bordet.

Waow. Rak tolva i en Citroen Berlinerelva som fått taket bortrakat och ersatt med en gigantisk hjälm. Kulspruta för den som åker shotgun och feta framhjul med heltäckande bromssköldar i krom. Olle Möllheden, byggare.

Torsten Sundvisson (t.h.) köpte dessa kinesiska byggsatser på Powermeet under 80-talet.

De kostade 280 spänn. Torsten hade nu färdigställt en Lincoln och denna Duesenberg. Torsten kom trea med Lincolnen.

Friheten på ett bord i Västernorrland en förmiddag i maj. Lilla deltagarlappen under bakhjulet kunde vara en masonitskiva böjd av fukt. Kent Åberg tävlingsledaren visade att han kunde bygga.

Bilarna tävlade i många olika klasser.  Klasserna var föredömligt  märkta på glaset. Susanne Pettersson från Bergeforsen röstade.

Fuel injected Hemi hade gammaldags batteri med röda korkar och dragna tändkablar!  Timmar, timmar, timmar.

Rejäla pokaler väntade byggarna.

Härligt hörn med gamla racerbilar. Dekalerna följer ibland med men inte i denna utsträckning.  Här gäller egen fantasi eller noggranna studier av gamla tävlingsbilar och återskapande av klistermärkena.

Skön kille Leo Lindahl 10år slog många med häpnad.
-Jag får inspiration från tidningar och you tube, sade han.
Leo bygger från scratch i kartong!  Han startar med ingenting och bygger modeller som direkt återspeglar artikelfotos och youtubefilm.
-Men hur gör du Leo?
-Nja, men du vet jag har hållit på länge, sade han. Ända sedan jag var tre.
– Jaha, då fattar vi.
SNYGGT Leo och du skulle få flera fina utmärkelser idag samt vinna bonuspriset =  bilbyggsatsen uppe på pokalerna.  Grattis.

Utställare 117.  Impalan från 1966 var ett mästerstycke.  Hur går det till? En uppvisning i perfektion.  Vad tusan jobbar gubben under mikroskop? Jag springer bort till Kent.
-Vem är 117?
Jag får veta att bygget utförts av Johan Leman, Härnösand.
-Magiskt.

Johan Leman med pokal för best in Show mm

Micke Selin är själv modellbyggare.
-Jag började som alla andra och kluddade ivrigt ihop en omålad modell på en kväll. Sen kom tidningen Wheels med Clas Beck Friis och modellhörnan och nu bygger jag långsammare och långsammare, summerade han och lade i sin röstsedel.

Modellerna köps i hobbybutikerna men helst ska det vara gamla orörda från Tradera. Oöppnade kartonger med 40 år på nacken  är dyra. Gick för 25 spänn på sjuttiotalet.  Idag försvinnande rariteter.  Dags att omvärdera dina plastbyggsatser som aldrig blev byggda om du har.  Från fiket till vänster om glaset hade besökarna full koll.

Stefan  Hagman Mat&Nostalgi (t.v) utstrålar alltid trivsel i butiken. (Tack för bilden Kent Åberg) Se många fler bilder på Kent&Håkkes fotosida.

Kent vill tacka hela familjen Hagman för upplåtande av plats och eventet verkar komma tillbaka.  Under tävlingen bestämde lokala entusiaster att de skulle samlas på kvällarna i vinter och bygga tillsammans.  Bilintresset bara ökar i Viksjö sedan dessa flyttade in.

Kan inte glömma.  403:an i sitt ofullbordade tillstånd går inte att glömma.   När de andra skjuter mot himlen i full prakt ligger 403:an och glöder i gräset.  Den bränner fast i huvvet.  ”Eken” har skapat den.  – Förbaskade modellbyggare.


Vill du läsa mer sånt här? Kolla då in Worldkustom.com en motortidning på nätet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies, web beacons och liknande tekniker (gemensamt kallade ”cookies”) för att förbättra din upplevelse hos oss.