Posted in: Vestmanlands Läns Tidning

Nostalgifiket prisas som en av landets bästa vägkrogar

I höstas nyöppnade lanthandeln i Viksjö i ny regi med servering och retroprylar. Nu har Mat och Nostalgi i Aftonbladet blivit utsedd till en av Sveriges bästa vägkrogar.

Livsmedelsbutiken längs huvudvägen mellan Timrå och Sollefteå har varit en viktig knutpunkt i närmare 90 år.

Nya ägare har avlöst varandra. Lanthandeln stängde i december 2010 och då försvann även bensinpumpen.

Sedan i höstas har en ny ägarfamilj tagit över. En familj med lång erfarenhet av motsvarande verksamhet i Indal.

– Jag har jobbat i en glesbygdsbutik i stora delar av mitt yrkesliv och nu vill jag starta något eget igen. Det var min son Peter som övertygade mig att det här är en riktig satsning, förklarar Monica Näslund.

Monica har tillsammans med livskamraten Stefan Hagman drivit butik i Indal i många år.

Familjen köpte affären i Viksjö med tillhörande tomt och byggnader för fyra år sedan. Sedan dess har man grundligt renoverat och byggt om anläggningen.

Det har fått ta sin tid med målet att varje inredningsdetalj ska vara genomtänkt och utstråla nostalgi.

Stefan Hagman har sysslat med USA-bilar och nostalgi i hela sitt liv. Bland bilsamlare är han ett aktat namn. Nostalgi-intresset har ärvts av sönerna Peter och Erik. Alla är involverade i Viksjö-projektet och samtliga har lagt ner många timmar för att färdigställa anläggningen.

Resultatet är en servicebutik med kafé samt ett museum med försäljning och USA-bils nostalgi. Livsmedelsbutikens interiör är en resa bakåt i tiden.

I rummet intill finns ett 50-tals fik inklusive fungerande jukebox med EP-skivor. Ett givet utflyktsmål för nostalgiker. Det samlade namnet är Mat och nostalgi.

Anläggningen har nu uppmärksammats av Aftonbladets motorredaktör Robert Collin.

Collin har valt ut sju personliga vägkrogsfavoriter runt om i landet. Mat och Nostalgi är en av dessa och den enda på Collins lista som finns i mellersta Norrland.

– Vi blev väldigt förvånade och naturligtvis jätteglada över omnämnandet. Vi serverar ju bara enklare mat men Robert Collin har tydligen fastnat för vår retrostil och för USA-bils nostalgin, kommenterar Monica Näslund.

Taggat Sundsvalls Tidning, Tord Lundgren

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies, web beacons och liknande tekniker (gemensamt kallade ”cookies”) för att förbättra din upplevelse hos oss.