Posted in: Dagens Industri Uncategorized

Nostalgiska vallfärdar till Viksjö


Familjen Hagman/Näslund hittade ett sätt att kombinera passion med familjeföretagande – i byn Viksjö med knappt 400 invånare. Mat & Nostalgi är i dag ett populärt turistmål.

Amerikanska bilar, inredning, vinylskivor, böcker, serietidningar, kläder I den stora nostalgidelen trängs mängder av prylar, framför allt från 1950- och 1960-talet.

Intill finns kafé och restaurang, inredd helt i stil med ett svenskt konditori från 1950. Verksamheten rymmer också en lanthandel, bensinstation och bildelsförsäljning.

Stefan Hagman och Monika Näslund drev en Icabutik i Indal i 28 år. När den såldes väcktes tanken på att göra något mer av intresset för gamla bilar och prylar, och samtidigt skapa något som sönerna Erik och Peter kunde jobba vidare med i framtiden.

Mat & Nostalgi öppnade i Viksjös nedlagda lanthandel 2013 och huserar i dag på 700 kvadratmeter.

”Vi verkar ha hittat ett koncept som passar de flesta. Många trivs här”, säger Monika Näslund.

Grunden till allt är Stefan Hagmans intresse för äldre amerikanska bilar. Paret Hagman/Näslund har också alltid samlat på tidstypiska saker. I dag importerar de, köper in dödsbon och hittar saker genom andra samlare som sedan säljs hos Mat & Nostalgi.

 

”Vi kompletterar varandra bra. Pappa är mycket kunnig inom bilar och bildelar, han kan allt om det. Mamma gillar att driva butik och möta kunderna. Peter sköter mycket av byggen och renoveringar och jag har det tekniska intresset och sköter hemsida, webbshop och sådant”, säger Erik Hagman.

Familjeföretaget omsatte i fjol cirka 6 miljoner kronor.

”Vi växer sakta på ett sätt som känns bra. Våra evenemang med cruising, levande musik och grillkvällar har blivit väldigt populära”, säger Stefan Hagman.

Planen nu är att komma i gång ännu mer med webbförsäljningen, inte minst för att få mer snurr på verksamheten även under vinterhalvåret då betydligt färre turister hittar hit.

”Vi är glada över att kunna jobba tillsammans och dessutom med våra intressen. Det har blivit väldigt bra”, säger Monika Näslund. Ida Thunberg

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies, web beacons och liknande tekniker (gemensamt kallade ”cookies”) för att förbättra din upplevelse hos oss.