Posted in: WorldKustom

Reportage från Worldcustom

Viksjö Mat & Nostalgi


Viksjö i Västernorrland ligger inbäddat mellan höga berg längs Bävervägens vindlande asfalt. Vi har passerat Västanås magnifika vattenfall. Längre upp längs 331:an väntar sandåsar och sjöar. Viksjö är sista anhalten för bensin och koffein. 

Det har alltid funnits bensinstation , skola, affärer och det där så klart, utom de sista åren. Norrlands magi står orubblig i de vänliga dalarna men ljusen har släckts i skyltfönstren ett efter ett.

Det har Stefan Hagman med familj ändrat på.

Stefan Hagman har växt upp i en lanthandel. Han har sett allt från start. Intryck har frästs in i medvetandet med brännjärn.

Han är en samlare också och kombinationen kommer nu alla till del i en butik, café och bilutställning som får folk att åka långväga  innan det ens har öppnat på riktigt. För dig som känner igen namnet. Jodå, det är han. Ena halvan av S&S Custom i Indal.

Han är en samlare också och kombinationen kommer nu alla till del i en butik, café och bilutställning som får folk att åka långväga innan det ens har öppnat på riktigt. För dig som känner igen namnet. Jodå, det är han. Ena halvan av S&S Custom i Indal.

Jan Svensson, från en annan vacker dal Västerböle Medelpad, drar på sig skinnjackan. Foxtails kallar.

Viksjö Mat & Nostalgi skall besökas.  Farsan Staffan Svensson har åkt från Liden och rattar in på sonens gård med Crestline Skyline från 54. Solen stiger. Defrostern kläcker frosten till rim på vindrutan. Torkarna går medan bilen fylls av familj.

Staffan hänger på ratten som så många gånger förut.  Första femtiotalsforden kostade honom 28 kronor.  Han fixade upp den och sålde för 55 kronor.

Fler bilar ansluter. Annilie och Robert glider lågt . Kent Åberg tar täten i Impalacabben från 1966.  Karavanen klättrar varsamt längs väg 331 som  gett namn åt ett rockband i trakten. Asfalten är bra. Pulsådern för timmerbilarna mot kusten och tankbilarna inåt landet hålls jämn och slät för de gamla bilarna som reser från 19 oktober 2014 femtio år bakåt i tiden till lanthandeln i Viksjö.

Glöm Elvisplanscher och Moondekaler på väggarna. Det var inte stort i Sverige 1964.  Glöm rockabilly och DePalma.  Stort i Sverige 1964 var Harry Brandelius, Anita Lindblom och Lennart Hyland.

Att komma till Viksjö Mat& Nostalgi ÄR femtio-sextiotal från dörrhandtaget du tar i till borden och stolarna i fiket från AB Nordiska Kompaniet (NK).  Här kan göras film. Bara att rigga upp kameran.

En femma i vinylsvarven och illusionen är total. Man är tolv år igen.

Man skulle inte lyfta på ögonbrynen om fluortanten kom in.

Stefans fru, Monika Hagman i kassan. Sönerna Erik och Peter jobbar också. Ett familjeföretag. Viksjö har inte fått en närbutik. Viksjö har fått en attraktion.

John Svensson från Västerböle åkte uppströms denna lördag när Foxtails invaderade. För två veckor sedan var Svea Cruisers från Domsjö här och det har inte varit invigning ännu.

Hagman på uteserveringen mot vägen. Familjen, som i allra högsta grad byggt själv med hjälp av snickare,  färdigställer även en speedshop!

Invigning

Några bilar ryms där inne också. Invigning blir det när macken är klar förhoppningsvis helgen vecka 44.

Då blir det livemusik i bilutställningen/speedshopen när Gottfrid Krantz tar med sig farsan och bjuder på rock, jazz och country.

Annilie Pettersson och Robert Raynavd kom i Åbergs 66:a cab.

Härnösands Kommun är med på tåget. De ville ha en informationsdator i butiken för turister och genomresande.

-Det går bra sade Hagman, men det blir på mitt sätt.

Kommunen var överförtjust när de såg att dataskärmen bakom TV-rutan.

Det är ju det där att kunna blanda så det känns okey.  Nytt och gammalt till höger.  Funkar

Ibland går han bland borden som en vanlig man. Stefan Hagman.

Boka invigningen redan nu. Håll utkik efter definitivt datum.

Worldkustom har sett det som skall bli Speedshopen. Det blir bra det här.

En kundkorg har redan fotograferats av Stefan.  Två mjölk, en limpa och en förgasare.

Två femtiotalsbilar lämnade när Foxtails kom. Senare kom en  PV med hängande dörrhandtag (precis som det var på tiden det begav sig) och höjde helhetsintrycket.  Stället är redan ett utflyktsmål.  Tänk till sommaren med uteserveringen igång.  -Du får bygga parkering Stefan!

Dags att bege sig. Kent Åberg och Foxtails cruisade hemåt medan granarnas siluetter långsamt smälte in i kvällshimlen.

Invigning 6 december

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies, web beacons och liknande tekniker (gemensamt kallade ”cookies”) för att förbättra din upplevelse hos oss.