Posted in: Nordsverige

Mat & Nostalgi en ren retropärla

Mat & Nostalgi är en attraktion i Viksjö. Foto: Olof Wigren

Gamle jänkare, ett fik med jukebox som som för tankarna till gamla 50-talsfilmer, en retroshop med massor av elektronik, vinylskivor, skyltar och bildelar – och en loppis.
Lägg till en livsmedelsbutik som har samma stil som fiket och en gammal Gulf-mack med två äldre bensinpumpar utanför. Då har du Mat & Nostalgi i Viksjö. En retropärla i Höga Kusten.

Bakom detta allt mer välbesökta ställe ligger Stefan Hagman och hans familj.

— Jag köpte min första jänkare när jag var 18 år och sex år före det kom jag över min första plåtskylt. Sedan dess har samlandet och fascinationen för gamla bilar och saker bara fortsatt, berättar Stefan.

Under årens lopp har han sålt både bilar och reservdelar till amerikanska bilar. Och fortsatt samla retroprylar. Liksom mängder av vinylskivor.

För sju år sedan kom Stefans son Peter med idén att göra om den gamla nedlagda lanthandeln i Viksjö – som familjen köpt för att ställa sina hobbybilar i – till en ny butik i 50-talsstuk och samtidigt ge plats för nostalgigrejer.

– Vi gjorde det till det ställe vi själva skulle älska, tog god tid på oss att renovera, bygga om och skapa en tidstypisk inredning.

Resultatet blev en hit.

En plats som ger utrymme för nostalgi och jänkare i kombination med retroshop och loppis. Det är mixen som lockar till en av Höga Kustens retropärlor. Foto: Olof Wigren

– I december 2014 öppnade vi och det kommer fler och fler besökare för varje år. Eftersom man både kan handla mat, köpa käk, shoppa i butiken och gå omkring och bli nostalgisk, har vi många som kommer tillbaka ofta.

Att ta en hamburgare med extra allt och spela en Buddy Holly–låt på jukeboxen är aldrig fel.

Eller att hitta den där vinylen från –67 som du letat länge efter.

– Ja, eller att göra ett loppisfynd, skrattar Stefan.

Hans son Erik har också skapat en webbutik.

– Jag skulle aldrig ha klarat det själv. Jag är en analog kille i en digital värld, säger Stefan.

Sommarens bilträffar är populära. Som mest har de lockat över 700 bilar.

– Det var helt fantastiskt. Det stod bilar överallt, även längs väg 331.

Nostalgi och retro i kubik. Foto: Olof Wigren

Stefan Hagman och hans familj hade förvisso på känn att deras satsning på den norrländska landsbygden skulle bli en framgång, men…

– … ja, det har gått över förväntan. Numera får vi regelbundet också ta emot busslaster med besökare som jag guidar runt här. Och vi har inte sällan folk som kommer ända från Hudiksvall, Östersund och Örnsköldsvik.

– En del av charmen är nog att det här är på vischan, och att det är annorlunda och genuint.

Mat & Nostalgi har fått pris som Årets Landsbyggare i kategorin Årets Entreprenör.

– Det var en fin uppmuntran och sporrar till nya grepp.

För Mat & Nostalgi är inte klart.

– Det ska det aldrig bli heller. Man ska hela tiden se till att komma med någonting nytt, att utveckla och skapa förväntningar. Det är en del av framgångsformeln, säger Stefan Hagman.

Närmast kommer han att starta försäljning av entusiastbilar, vilket torde ha sin lockelse.

Stefan Hagman vid en av sina jänkare. Foto: Olof Wigren

OLOF WIGREN

Läs orginal artikeln på Nordsverige

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder cookies, web beacons och liknande tekniker (gemensamt kallade ”cookies”) för att förbättra din upplevelse hos oss.